Buletin Informativ CeSO 2020 – Aprilie 2022

Centrul Suport 2020-UBB, înființat în cadrul Universității Babeș-Bolyai ca urmare a implementării proiectului POC – cod MySMIS 108473, are ca scop să devină un punct de referință, la nivel instituțional și regional, pentru implicarea cu succes în depunerea de proiecte în competițiile finanțate prin programul cadrul de CDI al Uniunii Europene. Acest centru își propune să ofere consultanță în ceea ce privește întocmirea cererilor de finanțare, dar și să ţină la curent comunitatea academică cu noutățile legate de programele europene de cercetare.

Centrul Suport Orizont 2020-UBB informează asupra următoarelor evenimente de interes, astfel:

  • Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare (ERC-EA) organizează împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Unitatea NCP@UEFISCDI, o sesiune online de informare privind acțiunile și instrumentele ERC, în data de 11 mai 2022, intervalul orar 11.00-13.00. Scopul acestei sesiuni online este de a încuraja cercetătorii de a aplica în competițiile organizate de ERC din cadrul Programului Orizont Europa. Participarea la eveniment se face în baza înregistrării.
  • În data de 12 mai va avea loc evenimentul de informare și networking “Societal Transformations in the Digital Age”, cu focus pe provocările actuale legate de transformarea digitală a democrațiilor și a vieții socio-economice, exemple de proiecte interdisciplinare, care conectează diferite comunități de cercetare și inovare precum și pe principalele oportunități de finanțare disponibile pentru cercetătorii activi în acest domeniu. Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom. Pentru participare este nevoie să vă înregistrați la acest link.
  • Comisia Europeană a organizat un nou webinar cu tema ”Avoiding errors in declaring personnel costs in Horizon 2020 grants”. Înregistrarea evenimentului poate fi vizualizată accesând acest link.
  • De asemenea, seminarul ”Horizon Europe Coordinators’ Day: Grant Agreement Preparation” vine în ajutorul coordonatorilor de în ceea ce privește pregătirea unui Grant Agreement, elemente noi în programul Orizont Europa și aspecte de natură financiară și juridică. Seminarul dureaza 3 ore și 30 de minute și poate fi urmărit la acest link.
  • În cadrul Anului European al Tinerilor, Inițiativa Horizon Europe calls Youth 2022 invită studenții la nivel de master să participe în calitate de tineri observatori la evaluările propunerilor din cadrul noului programului de finanțare a cercetării și inovației al Uniunii Europene. Studenții care provin din medii defavorizate sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate sunt încurajați în mod special să aplice.

Informații utile

Comisia Europeană a anunțat asocierea de noi țări la programul Orizont Europa 2021-2027 și acestea sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și  Serbia. Reamintim faptul că țările deja asociate sunt Georgia, Israel, Armenia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Islanda și Norvegia. Tunisia, Insulele Feroe și Maroc sunt în proces de asociere.

În următoarele luni se vor deschide apeluri noi în pilonului II din cadrul programului Orizont Europa. Pe această cale Centrul Suport Orizont 2020-UBB  recomandă urmărirea evenimentele Info Days organizate de către Comisia Europeană – Cluster 3 – Civil Security for Society, Cluster 4 – Digital, Industry & Space și Cluster 5 – Climate, Energy & Mobility

Echipa CeSO 2020-UBB
E-mail: ceso2020.centre@ubbcluj.ro
Website: ceso2020.granturi.ubbcluj.ro